Deze maand een keer geen updates over de healthposts en de lopende holistische projecten.
Voor Nepalezen is Oktober de maand van het Dashain festival.
Dit feest is het belangrijkste feest voor de Nepalezen. Het is het feest van de vruchtbaarheid en tevens wordt ‘de dag van de overwinning van de demonen’ gevierd. Alle scholen zijn gesloten en ook vele kantoren en winkels sluiten hun deuren. Iedereen is bezig met hun huizen schoon te maken, eten en kleding aan het kopen en de kinderen zijn voornamelijk aan het vliegeren. De betekenis van het vliegeren is om de goden eraan te herinneren geen regen meer te sturen, de moesson is namelijk net voor het Dashain afgelopen.
Mensen maken hun huis klaar omdat al de familie in het ouderlijk huis samenkomt om dit te vieren Iedereen krijgt dan, van de oudste in de familie, een ‘tika’ en ‘jamara’. De tika is een mix van rijst, yoghurt en rode kleurstof en wordt dan op het voorhoofd aangebracht. Hoe groter hij is, hoe beter. De jamara is een grasachtige plant en wordt vaak in het haar of achter de oren gestoken.
Ze beginnen bij de op een na oudste, en eindigen bij de jongste in de familie. De oudste persoon zelf krijgt geen tika omdat er geen oudere in de familie is om die te geven. De tika en jamara staan symbool voor de zegening, gezondheid en een lang leven en het rood staat voor het bloed dat de familie verbind. Ook geven de ouderen een klein geldbedrag aan de jongeren.

 

Kijk ook eens op de website van onze partner in Nepal Maha Mata.

http://www.mahamata.nl/over_ons/Nepal/Cultuur/Dashain%20festival/Dashain%20festival.html